2016

Az óriás ölelése

komplex színházi nevelés előadás

Előadások száma: 137

"Így ha két narancssárga mellényes ember csörtet be a játszószobába egy nagy, zöld kukával és egy sárga lapáttal, az éppen elég erős inger ahhoz, hogy csak a (vegyes életkorú) csoport egyetlen tagja kössön ki két perc múlva újra a magányos játéknál, mindenki más rájuk figyeljen a következő egy órában. (...) Egyetlen direkt kérdés vagy megállapítás sem hangzik el a fákról vagy arról, hogy milyen fontos a víz az élethez, kizárólag a mese világát építik. Ugyanígy: nem utalnak arra, hogy a hulladékokból mennyi mindent lehet készíteni, egyszerűen csak minden báb és kellék valamilyen hétköznapi, újrahasznosított tárgy. Az óriást például kimustrált billentyűzetekből, egy műanyag tálcából, kiürült tisztítószeres flakonokból és hasonló kidobásra ítélt tárgyakból rakták össze." (Turbuly Lilla)

A Kerekasztal és az InSite Drama koprodukciója a legfiatalabb korosztályt, az óvodásokat és az első osztályosokat szólítja meg. A történet a fogyasztást, a társadalmat és a környezetet, a környezet védelmét tematizálja. A vég nélkül zabáló, falánk óriás mindent feneketlen bendőjébe töm. A szegény emberek éheznek, de ekkor megjelenik utolsó esélyük, Jancsi.
Az előadás 2016-ban Színikritikus Díj egyéni jelölést kapott a legjobb gyermek- és ifjúsági előadás kategóriában. 2017-ben elnyerte az Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Államtitkárság nívódíja a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén. 2018-ban Palesztínában a Bethlehem International Performing Arts Festivalon vendégszerepelt.

Az előadást készítették:

Írta: Chris Cooper
Fordította: Hajós Zsuzsa
Színész-drámatanárok: Bethlenfalvy Ádám, Nyári Arnold
Rendező, díszlet- és jelmeztervező: Ceri Towsend